A Nyolc Szilvafás Házban kipróbálható helyi ételekből egy kis ízelítő.
Saját maguk is elkészíthetik nálunk ezeket a különleges ételeket.
Igazi szilváslepény, Edit receptje alapján
Bográcsban fő a birkapörkölt, körete a puliszka
szerintem bocsrácsban, szinte mindenki tud pörköltet főzni. Viszont a kukorica puliszka készítését nekem is itt a faluban mutatták meg.
Kukorica Puliszka
Hozzávalók 4 fő részére:
20 dkg kukoricadara
20 dkg kukoricaliszt
só
víz
Egy kis lábasban forralj fel sós vizet, majd öntsd hozzá előbb a darát, majd a lisztet. Közben folyamatosan kevergesd - a legjobb habverővel. Ha besűrűsödött, kanállal formázz belőle halmokat, és azonnal tálald.
Pörkölt nélkül is fogyasztható. Tégy a tetére pirított vöröshagymát, mennyei ízeket fogsz tapasztalni.
Jó étvágyat kívánunk!
Vaddisznó pörkölt áfonyával és krumplitortával
Hozzávalók
4 fő részére
60 dkg vaddisznóhús (comb)
4 dkg mangalica zsír
1 közepes db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 g fűszerpaprika (édes)
1 közepes paradicsom
1 közepes zöldpaprika
4 db laskagomba (közepes méretű)
10 dkg házikolbász
1.5 dl vörösbor
fűszerkömény ízlés szerint
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
15dkg áfonya
Krumpli torta
1kg főzni való burgonya
1 fej vöröshagyma
4 dkg mangalica zsír
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Szerecsendió ízlés szerint
elkészítés:
A húst 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymákat apróra vágjuk, a zsírban megfonnyasztjuk, ezután a tűzről levesszük. A nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk, borsozzuk és tovább pörköljük. A hús, levet fog engedni, de ha mégsem, akkor kevés vizet öntsünk alá, fűszerezzük őrölt köménnyel és időnként megkeverve fedő alatt, mérsékelt tűzön pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés vörösbort öntsünk alá, hogy a hús ne főjön, hanem rövid lében, szinte zsírjában pörkölődjék. Ellenőrizzük sűrűn a levét, mert, ha teljesen elfő, odaéghet. Ha a hús puhulni kezd hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot és tovább főzzük. Amikor már teljesen készre főzzük. A friss áfonyát a maradék vörösborban megpároljuk. A laska gombát leforrázzuk Forraljuk 1-2 percig. Végül a karikára vágott kolbászdarabkákat is megpirítjuk. Ha szükséges, állítsuk be a szaft sűrűségét bársonyosra.
krumpli torta elkészítése:
A burgonyát hajában megfőzzük és összetörjük egy kis tejjel, szerecsendióval majd a nagyon apróra vágott vöröshagymát megfonnyasszuk. a krumplipéphez tesszük és sózzuk. borsozzuk. Kiborítjuk egy kizsírozott, zsemlemorzsával kikent kerek, magasszélű serpenyőbe és egy picit piritjük. kb. 1 percig. kerek tálra kiborítjuk, hogy az alja legyen most a teteje. Cikkekre vágva adjuk a pörkölt mellé. Tányérszervíznél a pörköltre helyezzük a gombát és a tetejére kapjuk a pirított kolbászdarabokat. és a kolbászsírral megpöttyözzük. az áfonyát a hús mellé tesszük. A krumplitortát is a tányérra helyezzük.
Jö étvágyat kívánunk hozzá!
Szilvalekváros papucs
Hozzávalók 32 darabra
A tésztához
500 g búzaliszt
350 g kefir
1 db tojás
1 csapott teáskanál kristálycukor
25 g élesztő
250 g tepertő - sertés
2 teáskanál só
0.5 kávéskanál fehérbors
A töltéshez
400 g szilvalekvár
A kenéshez
1 db tojás
egyik kedvenc házi sütim
A túrógombóc a másik kedvencem!
Hozzávalók:
4 fő részére
50 dkg túró
3 tojás
2 dl búzadara
Zsemlemorzsa készítéshez
2 ek. Olaj
10 dkg zsemlemorzsa
Egy csipet só
5 dkg porcukor
2 dl 20% tejföl
Elkészítés:
Fogjunk hozzá délelőtt Törjük át a tehéntúrót egy tálba.
Adjuk hozzá a búzadarát és a tojásokat.
Szórjuk meg egy kis sóval, keverjük össze és h hagyjuk állni a hűtőben 4-5 órát.
A búzadara megdagadt ellenőrizzük, hogy nem maradt-e csomós a tészta. Ha igen, akkor egy kis tejjel, vagy ha hígnak találjuk, akkor egy kevés dara hozzáadásával jól formázható, laza szerkezetű, nem kemény tésztát kapunk.
Ha kész van, formáljunk belőle vizes kézzel gombócokat, amiket főzzünk ki forrásban lévő sós vízben. Kb. 5 perc alatt megfő! Ha készen van, feljön a víz tetejére. Közben pirítsuk meg a zsemlemorzsát serpenyőben étolajon, vagy egy diónyi zsíron és hempergessük bele a lecsepegtetett gombócokat. Simára kikeverjük a tejfölt porcukorral, és öntsünk a gombócokra ízlés szerint. Még meg lehet porcukrozni!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tiszakürti főzőcske (Katt